Vital Tisk
Hořké látky
Veškeré pryskyřice 25-30 % w/w

vital_prurez

Foto: Chmelařský institut, s.r.o., Žatec

a-hořké látky 12-16 % w/w
ß-hořké látky 6-10 % w/w
Podíl a/ß 1,6-2,1
Kohumulon 21-26 % rel.
Kolupulon 45-50 % rel.
Chmelové silice
Hmotnost silic 1,5-2,5 % w/w
Myrcen 40-60 % rel.
Linalol 0,5-0,9 % rel.
2-undekanon 1,0-2,5 % rel.
4-dekonová kyselina, ME 1,5-3,0 % rel.
Karyofylen 5-8 % rel.
Humulen 2-5 % rel.
Farnesen 1-3 % rel.
Selinen 7-15 % rel.
Chmelové polyfenoly Veškeré polyfenoly 3,5-4,5 % w/w
Xanthohumol 0,7-1,0 % w/w
DMX
0,25-0,4% w/w

 

Vital byl získán výběrem z potomstva F1 generace matečné odrůdě Agnus a z rozpracovaného šlechtitelského materiálu. Je výsledkem šlechtění chmele pro farmaceutické a biomedicinální účely, vykazuje vysoký obsah xanthohumolu a desmethylxanthohumolu, které mají příznivý vliv na lidské zdraví. Z toho důvodu byl zvolen název Vital (jako "zdraví"). Odrůda byla zaregistrována v roce 2008.

 

Pivovarské použití - hořká odrůda, dual purpose pro první a druhé chmelení. Aroma je kořenité chmelové.

 

Více informací, pentagramy charakteru chmelového aroma, chromatogramy, genetickou analýzu a kompletní vlastnosti naleznete v Atlasu odrůd.