Bor Tisk

 

Hořké látky
Veškeré pryskyřice 18-25 % w.

bor_prurez

Foto: Chmelařský institut s.r.o., Žatec

a-hořké látky 6-9 % w.
ß-hořké látky 3-5,5 % w.
Kohumulon 22-27 % w.
Kolupulon 43-48 % w.
Chmelové silice
Hmotnost silic 1,2-2,0 g/100 g
Myrcen 40-55 % rel.
2-undekanon 0,5-1,0 % rel.
4-dekonová kyselina, ME 1-1,5 % rel.
Karyofylen 9-14 % rel.
Humulen 25-40 % rel.
Farnesen

< 1,0 % rel.

Selinen 1-2 % rel.

 

 

 

Bor – byl získán z potomstva po „matce“ odrůdy Northern Brewer. Po registraci byl postupně vysazován do provozu, ale po dvou letech byl registrován Premiant, který vykazoval vyšší výkonnost a především stabilitu v obsahu alfa hořkých kyselin než Bor. Přestože má Bor dobré pivovarské parametry, z důvodu stability produkce chmelových pryskyřic je postupně nahrazován odrůdou Premiant.

 

Pivovarské použití - je  odrůda kategorie "dual purpose" vhodná pro druhé chmelení. Aroma je příjemné chmelové.

 

Více odborných informací najdete v Atlasu českých odrůd chmele